Френската Tractebel предлага соларен комплекс от 8 части в Чернобил

Френската Tractebel предлага соларен комплекс от 8 части в Чернобил

20.03.2018

Френската компания Tractebel, част от енергийното дружество Engie, тази седмица оповести данните от предварително проучване за осъществимост на соларен проект в Чернобил с капацитет до 1.2 гигавата.

Според заключението на компанията най-добре би било мощностите да се инсталират на блокове от по 150 мегавата. Избрани са две подходящи локации в зоната на отчуждение около Чернобил. Радиационното замърсяване в района прави проекта по-сложен за изпълнение, отколкото такива проекти в други части на света, от друга страна, обаче, вече изградената инфраструктура към Чернобилската атомна електроцентрала (АЕЦ), включително пътища и подстанции, могат да се използват, казва Бернар Хамер от Tractebel, цитиран от Радио Свобода.

Проучване за осъществимост е показало, че соларна електроцентрала от 150 мегавата може да бъде построена за около 17 месеца, като е възможна работата по няколко блока едновременно.

Миналото лято бе обявено, че Франция ще предостави средства за проучването за осъществимост на соларния проект в Чернобил. При презентацията на резултатите от анализа на Tractebel, Остап Семерак, министърът на екологията в Украйна, изказа благодарност към френското правителство за оказаната финансова подкрепа и допълни, че близо 60 компании са проявили интерес да инвестират в соларен проект в отчуждената зоната. Първият фотоволтаичен парк в района, с капацитет от 1 мегават, е собственост на украинската компания Rodina Energy и немската Enerparc AG.