МакДоналдс обявява нови цели за емисии на вредни газове

МакДоналдс обявява нови цели за емисии на вредни газове

21.03.2018

Веригата за бързо хранене МакДоналдс си е поставила за цел да намали вредните емисии от бизнеса си с 36% до 2030 г. спрямо нивата от 2015 г.

Компанията съобщи, че планът е част от стратегия й за справяне с глобалните климатични промени и предвижда насърчаването на използването на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). МакДоналдс ще се стреми да намали и интензитета на емисиите от цялата си верига с 31% до 2030 г., също спрямо нивата от 2015 г.

“За да постигнем целта ще произвеждаме храната си отговорно, ще насърчаваме ВЕИ и ще ги използваме рационално, като същевременно ще се стремим да намалим отпадъчните продукти и да увеличим рециклирането,” казва Стив Истърнбрук, президент и главен изпълнителен директор на компанията.

Компанията ще работи с всички свои франчайзи и доставчици, за да постигне целите.

Като част от инициативата в ресторантите МакДоналдс ще бъде монтирано LED осветление, кухненско оборудване с висока енергийна ефективност, а също ще бъде въведено устойчиво опаковане и рециклиране. От компанията отбелязват, че ще бъде обърнато по-голямо внимание на производството на говеждо месо и на снабдяването с електроенергия на ресторантите, както и на пакетирането и отпадъчните материали. Тези дейности заедно са източник на около 64% от глобалните вредни емисии.

Очаква се планираните мерки да доведат до спестяването на близо 150 милиона вредни парникови газове до 2030 г, изчисляват от МакДоналдс.