Бразилския щат Рорайма се готви за ВЕИ търг

Бразилския щат Рорайма се готви за ВЕИ търг

19.03.2018

До юни тази година в бразилския щат Рорайма ще се проведе търг за близо 270 мегавата нови мощности, разчитащи на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Все още не е определена точната дата за началото на търга, но се очаква по-късно този месец да се проведат публични срещи по темата. Търгът ще бъде насочен към проекти за ток от биомаса и соларни панели. Енергията, произведена от бъдещите зелени електроцентрали, се очаква да бъде достатъчно да покрие нуждите на щата за следващите пет години, предава радио Radioagеncia Nacional.

Една от причините за провеждане на търга е енергийната зависимост на северния щат от Венецуела. Съвсем наскоро няколко града в Рорайма останаха без електричество за почти 24 часа поради паднало дърво в труднодостъпен район в съседната държава.

Според Анселмо Бразил, президент на местното енергийно дружество Eletrobras Roraima, в щата трябва да бъде гарантиран достъп до надеждна и чиста електроенергия, предимно от местни източници. В момента Рорайма е единственият щат в Бразилия, който не е свързан към националната мрежа.