Европа отпуска заем за приватизацията на Турски ВЕЦ-ове

Европа отпуска заем за приватизацията на Турски ВЕЦ-ове

12.03.2018

Европейската банка за възстановяване и развитие EBRD ще отпусне кредитиране в размер на 55 милиона щатски долара за приватизацията на две водноелектрически централи (ВЕЦ) в Турция с общ капацитет от 178 мегавата.

Средствата ще бъдат предоставени на Entek Elektrik Uretimi AS, собственост на местната компания Koc Holding, която е спечелила търг за приватизацията на електроцентралите. Двата ВЕЦ-а, с капацитети съответно от 124 мегавата и 54 мегавата, се намират в югоизточната провинция Кахраманмараш.

Финансирането от EBRD ще включва 35 милиона щатски долара и равностойността в турски лири на още 20 милиона щатски долара. Средствата са част от двувалутен кредитен пакет на стойност 1.05 милиарда турски лири. Сред останалите кредитори са Garantibank, Turkiye Is Bankasi AS, Unicredit и ICBC Turkey.

Придобиването на двата ВЕЦ-а е в съответствие с плановете за разширяване на Koc Group на пазара за устойчивата и възобновяема енергия. Чрез Entek, компанията притежава около 244 мегавата ВЕЦ мощности в Турция.

EBRD е отпуснала близо 10 милиарда евро за проекти в Турция, сред които е и приватизацията на 78-мегаватов ВЕЦ в Бурдур през 2016 г.