Немските енергийни гиганти RWE и Е.оn разменят част от активите си

Немските енергийни гиганти RWE и Е.оn разменят част от активите си

13.03.2018

Очаква се сделката между немските RWE и Е.оn, в която енергийните компании ще разменят част от активите си и ще създадат отделни бизнеси, единият с фокус над възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), а другият над мрежи, да бъде приключена до края на 2019 г.

Според условията на сделката, която вече е одобрена от надзорните съвети на всяка от компаниите, RWE ще продаде дела си от 76.8% в Innogy SE на E.on. Същевременно RWE ще придобие почти целия ВЕИ бизнес на E.on, ВЕИ бизнеса на Innogy и дял от 16.67% в E.on. Страните са се договорили още RWE да запази бизнеса за съхранение на газ на Innogy и дяловете й в австрийския енергиен доставчик Kelag. Също така, RWE ще стане собственик на миноритарни дялове, понастоящем собственост на дъщерното дружество на E.on, в две управлявани от RWE ядрени електроцентрали.

RWE ще плати на E.Оn 1.5 милиарда евро.

Сделката ще позволи на двете енергийни компании да се фокусират върху мрежите и операциите с клиенти от една страна, и върху диверсифицираното електропроизводство от друга, обявяват от E.on и RWE.

След приключване на сделката RWE ще притежава около 8 гигавата вятърни електроцентрали на сушата и в морето, както и соларни и водноелектрически мощности. Така компанията ще стане третата по големина на европейския ВЕИ пазар и втората с най-много вятърни мощности. ВЕИ дейностите на компанията ще бъдат допълвани от конвенционалните й енергийни операции и търговията с енергия.