Италианска компания ще инвестира в 1 ГВт фотоволтаици

Италианска компания ще инвестира в 1 ГВт фотоволтаици

09.03.2018

Италианската компания Solar Ventures обяви, че през следващите пет години планира да построи един гигават соларни електроцентрали в Италия и Испания.

Общатa стойност на дълговите и капиталови инвестиции, необходими за реализирането на проекта, възлиза на 800 милиона евро.

Solar Ventures преди две години спира дейността си на италианския пазар след като продава електроцентралите си от 48 мегавата на испанската Sonnedix Power Holdings. След това се насочва към държави в Близкия Изток и югоизточна Азия. Към момента, тя има 280 мегавата реализирани проекти в Европа, 120 мегавата в Близкия Изток, включително в Турция и Йордания, и 100 мегавата в Азия.

Решението на Solar Ventures да се завърне на италианския пазар е повлияно от все по-ниските соларни цени и националния план в подкрепа на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Компанията отбелязва, че цената за инсталиране на фотоволтаици в момента е под 1 милион евро за мегават, а договорите за покупка на електричеството могат да се договарят спрямо пазарните цени.

“Особено ме радва фактът, че и в Испания и в Италия е постигнат пазарен паритет за толкова кратко време. Това е знак, че ВЕИ секторът, в частност соларната енергия, предоставя реални възможности за енергийния преход днес,” казва Микеле Апендино, директор на Solar Ventures.