Слънчевите комини спестяват енергия

Слънчевите комини спестяват енергия

11.05.2020

Изследователи от австралийския университет RMIT са проектирали слънчев комин, който може да допринесе големи ползи за безопасността на хората и за опазване на околната среда.

Слънчевите комини са недооценена и неразвита пасивна технология за слънчево отопление и охлаждане. Проект за сътрудничество между университета RMIT и австралийския град Кингстън, Виктория, си постави за цел да промени това и да му даде повече възможности. Министерството на енергетиката на САЩ изчислява, че 19% от енергийните ресурси в света се изразходват за отопление, вентилация и охлаждане.

Слънчевите комини са в състояние да намалят потреблението на енергия с до 50%, а проектът, разработен в RMIT, постига максимална ефективност както при вкарването на чист въздух, така и при изсмукване на дим в случай на пожар.

„Нашите изследвания показват, че слънчевите комини предлагат мощни ползи както за безопасността на хората, така и за околната среда“, казва д-р Лонг Ши, сътрудник на австралийския изследователски съвет DECRA в RMIT. Ши се надява техните открития с двойна полза да вдъхновят повече инвестиции и развитие на слънчеви комини по целия свят.

Общинският съвет на Кингстън е пример за такъв инвеститор. Търсейки иновативни решения за намаляване консумацията на енергия при проектирането на сгради, съветът избра слънчевия комин за новия си проект  Mentone Reserve Pavilion.