Водородна инсталация - нов фокус за китайски въгледобивен гигант

Водородна инсталация - нов фокус за китайски въгледобивен гигант

06.05.2020

Китайският въгледобивен гигант Baofeng Energy обяви, че започва строителството на най-голямата, според него, водородна инсталация, захранвана със слънчева енергия. Проектът ще бъде осъществен на територията на автономния регион Ningxia Hui в северозападен Китай.

Проектът за електролиза ще струва 199 млн. долара и е предназначен да произвежда 160 милиона кубически метра водород и 80 милиона кубически метра кислород годишно. Baofeng заяви, че използването на слънчева електроенергия за захранване на съоръжението ще спести 254 000 тона потребление на въглища годишно, което ще доведе до намаляване на въглеродните емисии с 445 000 тона.

Проектът ще включва два електролизера 10 000 m3 на час, захранвани от две соларни централи с мощност 100 MW плюс водородна станция с капацитет 1000 kg на ден. В допълнение към проекта ще бъдат преобразувани две бензиностанции, които ще доставят природен газ и водород за транспортни цели. На полетата със соларните панели ще бъдат отглеждани годжибери и люцерна, което се очаква да генерира допълнителни приходи.

Работата по проекта започва този месец и по план трябва да приключи до края на годината, а производството на водород да започне през следващата година.