Северно германски пилотен проект за пренос на водород получи финансиране

Северно германски пилотен проект за пренос на водород получи финансиране

24.04.2020

Германската кредитна банка  GLS Bank и регионалните й партньори VR Bank Westküste eG и Nord-Ostsee Sparkasse се споразумяха да финансират пилотния проект за създаване на транспортна инфраструктура за пренос на водород от „eFarm" в Северна Фризия. Първоначално те ще отпуснат 7,4 милиона евро.

Германското министерство на транспорта ще отдели 8 милиона евро за проекта на германския предприемач GP Joule, а банковият консорциум планира да отпусне още 4,4 милиона евро в бъдеще.

Одобрен в края на 2018 г. проектът включва цялостно разработена от GP Joule водородна транспортна инфраструктура за захранване на два автобуса и пет автомобила с горивни клетки. В рамките на инициативата пет вятърни централи в региона ще се грижат произведения зелен водород да бъде доставен до бензиностанции в Хусум и Нибюл.

Топлината, генерирана по време на производството на зелен водород, също ще се подава в локалните отоплителни мрежи.

„С „efarm“ ние ще създадем допълнителна добавена стойност за мястото, където възобновяемите енергийни източници генерират енергия", каза изпълнителният директор на GP Joule Ове Петерсен. „Това засилва приемането на по-нататъшното разширяване на вятърната и слънчевата енергия и показва, че всеки в региона може да се възползва директно от енергийния преход."