Фукушима оповести плановете си за превръщане в център за възобновяема енергия

Фукушима оповести плановете си за превръщане в център за възобновяема енергия

13.01.2020

Фукушима планира да се превърне в център за възобновяема енергия, почти девет години след като беше сцена на най-тежката ядрена катастрофа в света през последния четвърт век.

Аварията на 11 март 2011 г., предизвикана от мощно земетресение и цунами, освободи огромно количество радиация в атмосферата и наложи да бъдат евакуирана над 150 000 жители.

Проектът за 300 милиарда йени (2,75 милиарда долара), сред чиито спонсори са държавната банка за развитие на Япония и Mizuho Bank, ще включва изграждането на 11 слънчеви и 10 вятърни електроцентрали до края на март 2024 г. Те ще бъдат построени в изоставени земеделски земи и в планински райони. 80-километрова мрежа ще свързва производството на електроенергия във Фукушима със столицата Токио, която някога беше силно зависима от ядрената енергия, произведена в двете атомни централи на префектурата. След завършването си, проектът ще генерира до 600 мегавата електроенергия, приблизително равен на две трети от продукцията на средна атомна електроцентрала.

Всичките 54 атомни реактора в Япония бяха затворени след аварията във Фукушима. Днес работят само девет реактора, преминали изключително строгите проверки за безопасност, въведени след бедствието.

По данни на Института за устойчива енергийна политика, възобновяемите енергийни източници представляват 17,4% от енергийния микс на Япония през 2018 г., което е доста по-ниско от  държавите в Европа. Правителството си постави за цел да увеличи дела им на между 22% и 24% до 2030 г., което премиерът Шиндзо Абе определи като амбициозен план, но активистите за климата считат за недостатъчно.

Абе настоява, че ядрената енергия ще помогне на Япония да постигне целите си за намаляване на въглеродните емисии, както и да намали зависимостта си от вносния нефт и газ, но наскоро назначеният министър на околната среда Шинджиро Коизуми призова да се затворят ядрените реактори на страната, за да се предотврати повторение на бедствието във Фукушима.

Япония е третият по големина вносител на въглища след Индия и Китай, според Американската администрация за енергийна информация.