Париж тества „летящи“ водни таксита в борбата си с трафика

Париж тества „летящи“ водни таксита в борбата си с трафика

22.09.2019

„Летящо“ електрическо водно такси прави серия от тестове във водите на река Сена с идеята да бъде пуснато в експлоатация до пролетта.

Бялото такси с аеродинамична форма е наречено "Sea Bubble", развива скорост до 30 км/час (17 м/час) и се носи 50 сантиметра над водата.

Създателите му считат, че то ще е част от бъдещия чист градски транспорт. Пътуването в балона на запад от Айфеловата кула до катедралата Нотр-Дам отнема само няколко минути.

Таксито, което прилича на морска версия на автомобила DeLorean в научнофантастичния филм от 80-те години „Назад към бъдещето“, е рожба на френския яхтсмен Ален Тебо. То не вдига шум, не прави вълни и не излъчва CO2. С това спечели одобрението на френските транспортни служители, които искат да дадат на столицата нови опции за чист транспорт в навечерието на Олимпийските игри в Париж през 2024 г.

 "Sea Bubble" е подобен на совалка на водни криле, захранва се от електрически батерии и е покрито с фолио от фибростъкло, което при достигането на определена скорост се разгръща, за да повдигне корпуса му във въздуха.

Първият прототип за четирима пътници е тестван през юни 2017 г.