Цените на соларните клетките отново паднаха

Цените на соларните клетките отново паднаха

22.08.2019

Китайските производители на соларни клетки се чувстват притиснати, след като за десета поредна седмица цените падат и в момента са с над 20% по-ниски в сравнение с началото на м. юни.

Несигурността около новата слънчева политика на Китай предизвика през юни и юли срив в търсенето на най-големия пазар на фотоволтаични продукти. Според китайския анализатор PV InfoLink, това повлече надолу цените както на високоефективните моно, така и на поликристалните клетки.

Именно монокристалните продукти претърпяха най-тежкия удар, подсилен от нарастването на производствения капацитет. Според данните на Асоциацията на китайската фотоволтаична индустрия, 60-те GW производствен капацитет на монокристални слънчеви клетки в Китай в края на миналата година, се очаква да достигне до 100 GW в края на тази година. Част от новите производствени линии влизат в експлоатация още през това тримесечие.

Лошата новина за производителите на клетки е, че те не са в състояние да прехвърлят ценовия натиск нагоре или надолу по веригата на доставки, тъй като се очаква бум на търсенето на PV модули в Китай през следващите месеци, което да доведе до нормализиране на цените.

За първи път този месец цената на полисиликона падна под 8 долара за кг, но прогнозата е, че тя ще се възстанови, тъй като се очаква Китай да се забърза да завърши PV проектите си навреме, за да се класира за държавните субсидии.