Tesla дава под наем слънчеви панели за 50 $ на месец

Tesla дава под наем слънчеви панели за 50 $ на месец

19.08.2019

Tesla работи не само върху намаляването на цените на електромобилите си, но се опитва да направи и соларните си панели достъпни за всеки. Бизнесът на компанията със соларни инсталации изостава през последните тримесечия, но се очаква новата програма за отдаване под наем да предизвика интереса на потребителите. Вече в няколко щата всеки желаеш, може да наеме за дома си слънчева централа.

Преди около 3 години, когато се бореше за първото място в соларно оборудване за домакинствата, Tesla закупи енергийният лидер SolarCity. Въпреки това през последните тримесечия Tesla изостана и е на трето място на американския пазар с инсталирани само 29 мегавата за последното тримесечие, далеч след SunRun и Vivint Solar със 103 и съответно 56 мегавата.

С новата система за наем на Tesla потребителите могат да плащат едва 50 долара на месец за наем на „малка“ 3.8kWh инсталация на покрива. Тя може да генерира около 20 kWh на ден в някои от по-слънчевите щати. Опцията за наем засега е достъпна  само в Калифорния (минимум 65 долара), Аризона, Кънектикът, Масачузетс, Ню Джърси и Ню Мексико. Най-големите инсталации струват 195 долара на месец.

Според Tesla потребителите ще спестят пари дори и при най-малките инсталации, но не много. Например, в Аризона известна с обилното си слънце, наемателите могат да спестят между 110 и 280 долара годишно.  В сенчестата Калифорния, където и цените на електроенергията са по-високи, сметките за електроенергия ще се намалят с 250-650 долара годишно.

Въпреки, че Tesla не гарантира, че ще спестите пари с наетите слънчеви панели, това звучи като сигурно предложение. Единствената уловка е, че когато решите да се откажете, Tesla ще ви таксува 1500 долара за премахване на панелите и ремонт на покрива. Компанията твърди, че няма да печели от това, но остава въпросът дали това няма да коства по-голямата част от спестяванията, които сте получили от разполагането на панелите.