PV-модули без стъкло на европейския пазар

PV-модули без стъкло на европейския пазар

02.04.2019

На покрива на една от сградите на германската компания Stadtwerke Waldkirch, през м. февруари, бе пусната в експлоатация соларна централа с мощност 245 kw, изградена от фотоволтаични кристални модули без стъкло. Те са произведени от китайската компания Sunman, която има намерение да разшири предлагането им на европейския пазар.

Благодарение на използването на подсилена със стъклени влакна пластмаса (GRP), вместо стъкло, панелите имат тегло само 4 кг на кв.м. Още през 2011 г. Stadtwerke Waldkirch планира строежа на покривна фотоволтаична система, но поради спецификата на покрива, изграден от титан, не е било възможно поставянето на конвенционални соларни панели, тежащи в най-добрия случай 15 кг. на кв.м.

Според Sunman, PV панелите им са особено леки заради патентованите композитни материали, които компанията използва, за да замени стъклените плоскости от предната страна. Модулите са с дебелина само около 2 мм и могат да бъдат монтирани на покрива чрез залепване с общо тегло от 3,5 до 5 кг. на кв.м.

Модулите са по-тънки и по-леки и предлагат същата дълготрайност и производителност като стандартните модули с кристални силициеви клетки. В допълнение към защитните слоеве на предната и задната страна, панелите са двустранно ламинирани с многослоен водоустойчив полимерен композит, добавят от компанията. Те предлагат ефективност на преобразуване от около 18%.

В Европа има много плоски, нежилищни покриви с площ от около 360 милиона квадратни метра, каза Сунман, цитирайки проучване на Fraunhofer IWES. Компанията оценява, че около 60% от тези индустриални покриви не могат надеждно да поддържат конвенционалните соларни модули, които тежат между 15 и 20 килограма на квадратен метър.