Два шведски ферибота замениха  дизеловото гориво с батерии

Два шведски ферибота замениха дизеловото гориво с батерии

20.03.2019

Два от най-големите фериботи в света вече се задвижват с батерии, поставени на мястото на дизеловите им двигатели. Те плават във водите на протока Йоресунд между Швеция и Дания.

Фериботите Tycho Brahe и Aurora, експлоатирани от шведската компания ForSea, са с дължина над 100 метра и обслужват натоварено 4-километрово трасе  между шведския Хелсингборг и датския Хелсингор. Фериботите са движат по маршрута на интервал от 15 минути превозвайки годишно над  7 милиона пътника и почти 2 милиона транспортни средства.

Двата ферибота са преоборудвани като на всеки от тях са инсталирани батерии с мощност 4,16 мегавата. За зареждането им на брега е изградена и съответната инфраструктура. Чрез използването на промишлени роботи и безжична комуникация, батериите се зареждат за по-малко от 6 минути в Дания и 9 минути в Швеция, посочва Кристиан Андерсон, старши инженер във ForSea.

Компанията, подкрепяйки целта на Стокхолм да стане въглеродно неутрален до 2045 г., използва енергия за зареждане на батерии само от възобновяеми енергийни източници.

Според Андерсон тази трансформация, отнела около осем седмици, предотвратява изхвърлянето на 28 000 тона въглероден диоксид годишно и ще окаже положително въздействие върху качеството на въздуха в двата града.

Tycho Brahe и Aurora влязоха в експлоатация миналия ноември и в момента са най-големите фериботи с нулеви емисии в света, движещи се по силно натоварен маршрут, посочва ForSea.