Shell купува германския производител на системи за съхранение Sonnen

Shell купува германския производител на системи за съхранение Sonnen

16.02.2019

Eнергийният производител Royal Dutch Shell Plc (AMS: RDSA) обяви сделка за закупуване на 100% от германската компания Sonnen, специализирана в производство на системи за съхранение на енергия. Сумата не беше разкрита.

През май 2018 г. Shell Overseas Investment BV инвестира в Sonnen, но както каза Марк Гейнсбъро, изпълнителен вицепрезидент "Нови енергии" в Shell: "Придобиването на Sonnen ще ни позволи да предложим по-голям избор на клиентите търсещи надеждна, достъпна и по-чиста енергия."

Sonnen предлага интелигентни решения за съхранение на енергия и цифрови енергийни услуги чрез своята платформа sonnenCommunity. Придобиването от Shell цели да „доведе растежа на Sonnen до ново ниво“ и да помогне да се ускори трансформацията на енергийната система, каза Кристоф Остерман, главен изпълнителен директор и съосновател на германската компания.

Преди два месеца беше обявено, че Sonnen и нейният технологичен партньор, Tiko Energy Solutions, са получили одобрение от оператора на преносната мрежа (TSO) TenneT в Германия за доставка на първична балансираща енергия чрез мрежа от свързани системи за съхранение на енергия. Индивидуалните системи за съхранение на енергия се подреждат самостоятелно в голяма виртуална батерия, която отговаря на условията за участие в първичния оперативен балансиращ пазар.

Работейки заедно, Shell и Sonnen, ще предлагат иновативни интегрирани енергийни услуги и решения за зареждане на електрически превозни средства, както и мрежови услуги, базирани на виртуален „басейн“ от батерии.