Амбициозен проект ще превърне Африка във ВЕИ суперсила

Амбициозен проект ще превърне Африка във ВЕИ суперсила

18.12.2018

Като част от преговорите по Парижкото споразумение за климата на срещата в Катовице, Полша, бяха представени детайли от „Инициатива пустиня за енергия“. Инициативата си е поставила за цел до 2025 г. да разработи и пусне в експлоатация 10 GW соларни мощности, които ще доставят зелена електроенергия на 250 млн. души, включително и в най-бедните страни от региона.

Според Африканската банка за развитие (AfDB), която е ръководител на проекта, енергийната бедност струва на континента годишно 2 до 4% от БВП. Проектът ще даде електроенергия на 90 милиона души за пръв път и ще ги извади от списъка на хората в „енергийна бедност“.

В момента 64% от населението на Сахел – обхващащо Сенегал, Нигерия, Мавритания, Мали, Буркина Фасо, Нигер, Чад, Судан и Еритрея – живее без електричество. Това е голяма пречка за развитието на местната общност, с огромни последици за образованието, здравеопазването и бизнеса.

AfDB и партньорите ѝ, се надяват да променят региона, овладявайки огромния слънчев ресурс на континента. Магдалена Сеол от „Инициатива пустиня за енергия“ каза: „Енергията е основата на човешкото съществуване – всичко зависи от нея. Точно сега, за Африка, осигуряването на устойчиво снабдяване с  енергия е в основата на икономическия растеж, а липсата й  - значителна пречка за икономическото и социално развитие."

Осъществяването на проекта ще разкрие работни места и ще привлече частния сектор да се включи в изграждането на ВЕИ в региона.

Снимка: Интернет