Австрийска компания предлага соларно отопление на София

Австрийска компания предлага соларно отопление на София

15.12.2018

Австрийската компания Solid и българският й партньор – Институт за нулевоенергийни сгради (ИНЕС) внесоха предложение за проучване, проектиране и изграждане на екологично чиста топлоцентрала в София, която да добива енергия от слънцето и да я подава в топлофикационната мрежа на града.

Предложението предвижда столичната топлофикация да включи в мрежата си малка слънчева централа на свободна земя в рамките на имотите на Топлофикация София. Тя ще подпомогне доставките на топлоенергия и ще послужи като „изследователска площадка“ за по-мащабно въвеждане на екологичната технология в София.

Solid предложи и финансиране на слънчевата инсталация с гарантирано изкупуване на слънчевата топлина от „Топлофикация София“ (ESCO договор) при частично грантово подпомагане от страна на Столична Община.

Резултатите ще са предпоставка за проектиране и изграждане на топлофикационни системи на база слънчева енергия за новостроящите се квартали на столицата. Сега жителите на такива квартали нямат топлофикационна мрежа – през зимата те се отопляват самостоятелно и това допринася за тежкия смог, коментира инвеститорът.

Според инвеститора е възможно слънчевата топлоенергия да заеме минимум 5% дял в общия енергиен микс на топлофикацията.

По материали от интернет. Снимка:Solid