Apple и други компани ще купуват 290 МВт ВЕИ ток в САЩ

Apple и други компани ще купуват 290 МВт ВЕИ ток в САЩ

09.08.2018

Група компании, начело с технологичния гигант Apple Inc, е договорила сделки за покупка на ток от 290 мегавата вятърни и соларни мощности в щатите Илинойс и Вирджиния.

Партньори на производителят на iPhone са доставчикът на облачни платформи Akamai Technologies Inc, уебсайт операторът за електронна търговия Etsy Inc, и швейцарският застраховател Swiss Re. Компании задно ще купуват ток от 125 мегавата вятърни турбини край Чикаго и 165 мегавата от соларни панели близо до Фредериксбърг, Вирджиния. Електричеството ще се доставя по мрежата за ток на едро на PJM.

Проектът за вятърната електроцентрала ще бъде разработен от Geronimo Energy, а по соларния план ще работи sPower. Всички компании купувачи на тока ще бъдат консултирани по техническите въпроси от 3Degrees.

Според официалното съобщение, чрез новото партньорство Akamai, Etsy и Swiss Re ще имат възможността да използват вятърен и соларен ток на конкурентни цени и договорни условия. Това преди не е било възможно поради ограничения достъп до такъв вид ресурси в районите на PJM.

Както беше обявено по-рано тази година, Аpple вече захранва изцяло с чиста енергия всички свои магазини, офиси и центрове за данни по света.