Проекти за 720 МВт печелят соларен търг във Франция

Проекти за 720 МВт печелят соларен търг във Франция

08.08.2018

Във Франция 103 проекта за фотоволтаични електроцентрали с общ капацитет от 720 мегавата са спечелили поредния търг за соларен капацитет в страната, според официална информация от правителството.

Търгът е приключил със средна цена на предложенията от 58.2 евро за мегаватчас, която е с 5% по-ниска от тази в предишния такъв търг, гласи съобщение на министъра на екологията Никола Юло. Средната цена сред печелившите проекти в категорията между 5 и 30 мегавата е 52 евро за мегаватчас, което е нов рекорд за страната и се доближава до пазарната цена.

Соларните мощности, които ще бъдат построени след този търг, ще произвеждат достатъчно електричество за приблизително 100,000 домакинства годишно. Най-голям дял от общия капацитет на търга е бил спечелен от проекти в Нова Аквитания, общо 168.6 мегавата, следван от регион Оксиния с проекти за 157.3 мегавата.

Това е четвъртият по ред соларен търг във Франция, от общо шест, чрез които страната ще подсигури строежа на 3 гигавата фотоволтаици за три години. Всеки от следващите два търга ще е за 850 мегавата мощности.