Полската PGЕ предлага да купи Polenergia

Полската PGЕ предлага да купи Polenergia

25.05.2018

Полската енергийна компания PGE Polska Grupa Energetyczna SA предлага да купи Polenergia SA, с което очаква да повиши капацитета си за производство на топлинна и електрическа енергия и да се превърне в по-сериозен играч на вятърния пазар.

Контролираната от държавата PGE е предложила да плати около 3.79 евро за акция за всичките 45.4 милиона обикновени акции на Polenergia. Офертата е направена от Pekao Investment Banking, финансовия съветник на PGE, и ще бъде в сила между 13-ти юли и 20-ти септември.

Полската Polenergia произвежда ток от конвенционални и възобновяеми енергийни източници. Оперира също и на пазара за търговия и доставка на електроенергия и се занимава с електромобили, енергийни системи за съхранение и фотоволтаици. Компанията в момента притежава 245.3 мегавата ветропаркове на сушата и разработва проекти за още 267 мегавата. Отделно от тях има и проекти за 1,200 мегавата офшорни вятърни електроцентрали, които са в процес на разработка.

Според PGE, вятърните мощности на Polenergia ще й помогнат да намали средните нива на вредни емисии от дейностите си. От компаниятa отбелязват още, че активите на Polenergia ще допълнят нейните собствени и ще увеличат дяла й на пазара за доставка на ток.