Фейсбук залага на вятърен ток в Норвегия

Фейсбук залага на вятърен ток в Норвегия

23.05.2018

Социалната мрежа Фейсбук е подписала 15-годишен договор, чрез който ще купува ток от 294 мегавата вятърни електроцентрали в Норвегия.

Всяка година Фейсбук ще купува 1,000 гигаватчаса електроенергия от три ветропарка близо до Ставангер, Югозападна Норвегия, с която ще захранва центровете си за данни в Оденсе, Дания, и Люлео, Швеция.

Трите ветропарка ще имат общо 70 турбини на Siemens Gamesa, всяка от които с капацитет от 4.2 мегавата. Проектите се разработват от Norsk Vind Energi, а самите съоръжения ще са собственост на немската инвестиционна компания Luxcara GmbH. Според информация публикувана на уебсайта на Norsk Vind Energi се очаква електроцентралите да са готови следващата година.

Междувременно шведската компания Vattenfall AB обяви договор с Фейсбук за обслужването на ветропарковете. Тя ще предоставя услуги за интегриране и балансиране на вятърните мощности.

“Този договор за балансиращи услуги е най-големият, който Vattenfall получава от външен партньор за Скандинавия,” отбелязва Бранислав Славич, вицепрезидент продажби за Скандинавия на Vattenfall.