САЩ изпревари Китай като най-привлекателната страна за инвестиции във ВЕИ

САЩ изпревари Китай като най-привлекателната страна за инвестиции във ВЕИ

25.05.2020

Съединените щати изпревариха Китай като най-привлекателната страна в света за инвестиции във възобновяеми енергийни източници и се очаква глобалният сектор за чиста енергия бързо да се възстанови въпреки пандемията на коронавирус, показаха проучвания.

В годишната класация на консултантската агенция EY - Топ 40 на световния пазар на ВЕИ, САЩ се класира на първо място за първи път от 2016 г. насам, следван от Китай.

В докладът на агенцията се посочва, че ръстът на САЩ до голяма степен се дължи на краткосрочното удължаване на данъчния кредит за производство на вятърни проекти и плановете да се инвестират 57 милиарда долара до 2030 г. за офшорни проекти до 30 гигавата.

Вятърните проекти, които са започнали строителство през 2016 г., трябва да влязат в експлоатация до края на годината, за да получат право на американския данъчен кредит, който се очаква да доведе до скок в инсталациите през тази година.

В Китай растежа на възобновяемите енергийни източници се забави, тъй като правителството намали субсидиите. Това, съчетано с намаленото търсене в резултат на COVID-19, накара Китай да отстъпи първото място и да заеме втора позиция, но прогнозите остават оптимистични за дългосрочен растеж, се добавя в доклада.

Франция е класирана на трето място, следвана от Австрия, Германия и Великобритания. Индия падна на седмо място, като беше трета миналата година поради различни признаци, че е възможно да пропусне целта си от 175 GW до 2022 година.

Въпреки забавянето на някои проекти поради логистични проблеми на фона на пандемията на коронавирус, се очаква глобалният сектор на ВЕИ да отскочи бързо, тъй като дългосрочните двигатели за инвестиции остават силни, се казва в доклада.

„Имаше много дискусии по въпросите на околната среда, социалните въпроси и управлението, по-рано тази година и това, наред с изменението на климата, все още е доминиращият дългосрочен двигател за възобновяеми инвестиции“, заяви Бен Уорън, ръководител на корпоративните финанси на EY и редактор на доклада.