В Будапеща монтираха първата соларна настилка

В Будапеща монтираха първата соларна настилка

12.04.2020

Соларните панели вече не са само за покриви. Platio, технологична компания със седалище в Будапеща, инсталира първата настилка от соларни панели на жилищна алея.

„Покривите не са единствените повърхности, които могат да се използват за производство на енергия от слънцето“, каза съоснователят и инженер на Platio Имре Шишак. „Павираните площи поглъщат слънчевата радиация през целия ден. Соларните „павета“ на Platio могат да използват този нов източник на чиста енергия. "

Системата се състои от свързани единици, наречени „слънчеви павета Platio". Всека единица е направена от материала от 400 рециклирани пластмасови PET бутилки, който според фирмата е по-траен от бетона. Размерите на настилката са от 10 до 30 квадратни метра и е подходяща за алеи, тераси, балкони и вътрешни дворове.

Енергията, генерирана от плочките Platio, се подава обратно към електрическата мрежа на домакинството. Соларна настилка от 20 квадратни метра може да покрие годишната консумация на енергия на средно домакинство, според компанията.

Стремежа на разработчиците е бил създаването на естетически издържани плавета, изглеждащи добре на алеята и повишаващи енергийната ефективност на дома. Соларните павета се предлагат в черно, червено, синьо и зелено. Покрити са със закалено стъкло, което защитава слънчевите клетки. Те са противоплъзгащи, така че хората могат спокойно да ходят по тях и са проектирани така, че да могат да понесат тежестта на автомобил, който от време на време се движи по тях.

Слънчевата настилка може да се използва за зареждане на електромобили, осветителни лампи, пейки оборудвани с кутии за зареждане на мобилни устройства, пешеходни пътеки и др. градска инфраструктура. За разлика от монтираните на покрива системи, паветата с добър достъп на слънчева светлина имат по-голям потенциал за производство на енергия.