Vigor завърши изграждането на огромен енергиен буй

Vigor завърши изграждането на огромен енергиен буй

27.10.2019

Vigor Industrial от Портланд, Орегон, завърши изграждането на 826-тонния плаващ енергиен буй  „OE Buoy“ за ирландската компания Ocean Energy. Той бе пуснат на вода от корабостроителницата Swan Island на 10 октомври и от там започна своето пътуване до Оаху, Хавай.

„OE Buoy“ е с размери 37,5 м дължина, 17,7 м ширина и 20 метра височина и има потенциална номинална мощност за производство на електроенергия до 1,25 MW.

Според Ocean Energy всяко внедрено такова съоръжение би могло да намали емисиите на CO2 с над 3600 тона годишно. Това означава, че една вълнова ферма с мощност от 100 MW може да спести над 180 000 тона CO2 за пълна година и да захранва до 18 750 американски домакинства.

Буйът ще бъде разположен за 12 месеца в енергийния тестов обект на ВМС на САЩ в Канехо Бей Хавай

Проектът, в размер на 12 милиона долара, се финансира отчасти от Службата за енергийна ефективност и възобновяема енергия на Министерството на енергетиката на САЩ (EERE) и Администрацията за устойчива енергия на Ирландия (SEAI), по силата на споразумение между американското и ирландското правителство за сътрудничество в областта на морските хидрокинетични технологии.

Според Джон Маккарти, главен изпълнителен директор на Ocean Energy, мащабът и амбицията на проекта „OE Buoy“ са уникални и преобразяващи. „Този ​​първи по рода си вълнов преобразувател на енергия е мащабен, надежден и способен да генерира устойчива енергия в редица случаи, при които използването на енергия от ВЕИ по-рано беше немислимо или просто непрактично.“