Амстердам планира да премине изцяло на електрически транспорт

Амстердам планира да премине изцяло на електрически транспорт

02.09.2019

Амстердам има смели планове да забрани движението на всички бензинови и дизелови превозни средства в града до 2030 г. За да постигне тази цел трябва само за едно десетилетие да изгради инфраструктура, която да захранва цял град с електрически автомобили.

Като част от плана, от следващата година, някои дизелови автомобили ще имат забрана да се движат в центъра на Амстердам. От 2022 г. в центъра на града ще могат да влизат само автобусите с електрически или водородни двигатели, а до 2030 г. целият транспорт в града трябва да е без вредни емисии.

С това управата на града се надява да увеличи средната продължителност на живот на жителите си с три месеца и да намали емисиите на CO2 с до 9%.

И други градове предприеха мерки за намаляване дела на замърсяващите превозни средства. Париж, Мадрид, Атина и Мексико Сити обещаха през 2016 г. да забранят дизеловите превозни средства до 2025 г. Лондон тази година започна поетапното въвеждане на такси на превозни средства, движещи се в центъра на града, които не отговарят на строгите стандарти за вредни емисии, а няколко града в Германия вече наложиха ограничения върху дизелови превозни средства.

В момента Амстердам има пет зони с ниски емисии, в които има забрана за движение на автомобили излъчващи вредни емисии над допустимото. Предстои тези зони да бъдат разширени, а регулациите - затегнати.

Жителите се насърчават да преминат към електрически превозни средства чрез програми и субсидии за споделяне на автомобили. Очаква се, че захранването на толкова много нови електрически превозни средства ще изисква 23 000 зарядни станции до 2025 г. Досега в Амстердам има около 3000 пункта за зареждане на места за обществено паркиране. По улиците му се монтират нови 1000 точки и всеки, който закупи електромобил, може да кандидатства за точка за зареждане в своя квартал.

В момента в Амстердам има около 17 000 електрически коли, но се очаква броят им да се удвои през следващите три години. Много от таксиметрови и превозни услуги вече са преминали на електричество, но за собствениците на лични автомобили това все още е трудно постижимо.