Глобалните въглеродни емисии продължават да растат

Глобалните въглеродни емисии продължават да растат

08.12.2018

Глобалните емисии на въглероден диоксид ще нараснат с близо 3% тази година поради продължаващото използване на изкопаеми горива. Това съобщиха учени в началото на декември 2018 г., попарвайки надеждите, че отчетеното увеличение на CO2 емисиите през 2017 г. е само еднократно, „случайно“ събитие.

Световните парникови емисии са се увеличили с 1,6% през миналата година и ще нараснат още повече през тази година поради продължаващото използване на въглища, нефт и природен газ. Това показва годишен доклад на Global Carbon Project.

Емисиите на въглероден диоксид бяха приблизително равни в периода 2014-16 г. Това породи надеждата, че емисиите са достигнали своя връх през 2013 г. и започват да спадат. Но, за съжаление, се оказа, че не е така. 

Новите данни, представени в Полша, по време на разговорите за прилагане на Парижкото споразумение за климата от 2015 г., са пречка за постигането на глобалната цел за ограничаване на емисиите, за да се предотврати нарастващият брой бедствия – наводнения, топлинни вълни и покачващото се морско ниво.

Световната метеорологична организация предупреди, че светът е на път да повиши средната глобална температура през този век с 3-5° С. Ако се използват всички известни източници на изкопаеми горива, то увеличението ще бъде още по-голямо.

Въпреки нарастването на нисковъглеродните технологии, не се полагат достатъчно усилия за подкрепа на политиките за ограничаване на емисиите, каза Глен Питърс, един от водещите автори на изследването в Центъра за международни изследвания на климата CICERO в Осло.