Чиста енергия за всички европейци

Чиста енергия за всички европейци

04.12.2018

Европейският съюз е в процес на актуализиране на рамката си за енергийна политика, която да улесни прехода към чиста енергия по подходящ за 21-ви век начин. На 30 ноември 2016 г. Европейската комисия представи нов пакет от предложения - пакетът "Чиста енергия за всички европейци", целящ осигуряването на стабилна законодателна рамка, значителна стъпка към създаването на Енергиен съюз и постигане на ангажиментите от Парижкото споразумение.

Актуализираната Директива за енергийната ефективност, актуализираната Директива за възобновяемите енергийни източници и новия Регламент за управление на енергийния съюз бяха официално приети на 4 декември 2018 г.

До декември 2018 г. четири от осемте законодателни акта, които съставят пакета "Чиста енергия за всички европейци" бяха официално приети и бе постигнато политическо споразумение за всички останали. След одобрението на Съвета на министрите и предходното приемане от Европейския парламент в следващите дни ще се състои официално подписване. Това ще бъде последвано от публикуването на текстовете в Официален вестник на Европейския съюз по-късно този месец, като новото законодателство ще влезе в сила 3 дни по-късно.

Повече по темата