Нови амбициозни цели относно възобновяемите източници и енергийната ефективност

Нови амбициозни цели относно възобновяемите източници и енергийната ефективност

13.11.2018

На 13 ноември Европейският парламент взе важни решения свързани с пакета от мерки „Чиста енергия за всички европейци“, играещи важна роля за постигане целите на ЕС по отношение на климата.

До 2030 г. енергийната ефективност в ЕС трябва да се подобри с 32.5%, като делът на енергията от възобновяеми източници трябва да представлява поне 32% от крайното брутно потребление в ЕС. И двете цели ще се преразгледат преди 2023 г. и могат само да бъдат увеличени, но не и намалени.

Държавите членки трябва да осигурят правото на гражданите да генерират възобновяема енергия за собствено потребление, да я съхраняват и да продават излишъка от продукцията.

Беше разгледан и въпросът с биогоривата от второ поколение. Те могат да изиграят важна роля за намаляването на въглеродния отпечатък от транспортните средства. До 2030 г. поне 14% от горивата за превозни цели трябва да идват от възобновяеми източници.

Във връзка с новото управление за постигането на Енергийния съюз всяка държава членка трябва да представи 10-годишен „интегриран национален план за енергетиката и климата“ с национали цели, приноси, политики и мерки до 31 декември 2019 г., както и на всеки десет години след това.