Нови 200 MW капацитет спечели слънчевата енергия във Франция

Нови 200 MW капацитет спечели слънчевата енергия във Франция

10.11.2018

Френското правителство обяви, че на проведения експериментален търг за енергия от вятър и слънце във Франция, целия капацитет е спечелен от широкомащабни фотоволтаични проекти. Търгът е проведен с цел да се тества конкурентоспособността на двете технологии. Избраните 16 соларни проекта са с общ капацитет 202.5 MW, а гарантирана средна цена е 54,94 евро за MW.

Министърът на енергетиката François de Rugy сподели, че резултатът от представените оферти демонстрира както високата конкурентоспособност на слънчевата енергия, така и необходимостта от балансиран и диверсифициран микс на възобновяемата енергия.

През м. август по време на четвъртия пореден търг от общо планираните шест, Френското правителство избра 103 проекта с общ капацитет 727.9 MWp. Тогава бе постигната и най-ниската досега цена от 52.1 евро за MWh. Целта на тези шест търга е да се инсталират 4 GW слънчеви централи.

Междувременно през първите 6 месеца на годината пазара на слънчеви енергия във Франция нарасна с 59 %, предимно благодарение на широкомащабни централи. Кумулативната инсталирана PV мощност надмина 8,5 GW, но по всичко личи, че о края на годината няма да достигне поставената за 2018 цел от 10.2 GW.