Европейската банка отпуска 450 млн евро за вятър и слънце в Испания

Европейската банка отпуска 450 млн евро за вятър и слънце в Испания

26.09.2018

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е одобрила финансиране от около 450 милиона евро за проекти за вятърни и соларни електроцентрали в Испания.

Проектите са били избрани на търгове за възобновяема енергия миналата година. За реализирането им ще са нужни общо около 900 милиона евро, обявяват от банката. Имената им, както и тези на техните собственици, не се уточняват.

Избраните проекти ще преминат през процес на оценка на въздействието върху околната и социалната среда (ESIA), включително и през обществено допитване. Очаква се новите мощности да помогнат на Испания да достигне целта си за дял от 20% на възобновяемите енергийни източници през 2020 г. Страната също ще се стреми частично да компенсира предстоящото спиране на 5 гигавата въглищни електроцентрали и на ядрени мощности.

Средствата за соларните и вятърните проекти са част от пакет на стойност 1.2 милиарда евро, който ЕИБ одобри миналата седмица. В отделно изявление банката заяви, че част от финансирането ще бъде използвано за изграждането на терминал на пристанище Брест във Франция, за да се подпомогне изграждането на офшорни вятърни електроцентрали, както и за подобряване на енергийна ефективност в промишления сектор на Узбекистан.