МФК ще подкрепи плановете на Афганистан за соларен търг

МФК ще подкрепи плановете на Афганистан за соларен търг

25.09.2018

Международната финансова корпорация (МФК) ще окаже съдействие на Афганистан при проектирането на 40-мегаватова соларна електроцентрала и организирането на търг за проекта.

Така ще се създаде модел за още подобни проекти в страната, обявиха миналата седмица от организацията, част от групата на Световната банка. МФК заяви, че нейните експерти по консултиране в публично-частни партньорства ще подкрепят усилията на правителството да предостави чиста, произведена в страната електроенергия на населението. Участието на МФК ще се финансира от Департамента за международно развитие на Обединеното Кралство посредством DevCo, донорска организация управлявана от IFC, и Глобалния инфраструктурен фонд.

Целта на Афганистан е да инсталира два гигавата соларни мощности. Към момента до 80% от енергията в страната се внася и често има прекъсване на захранването. Според съобщението на МФК само 28% от населението има достъп до мрежата.

"МФК ще предостави глобалния си опит в публично-частните партньорства, за да се структурира проекта и да се проведе търг съгласно приоритетите на правителството за развитие на сектора за възобновяема енергия," казва Моайед Маклоуф, регионален директор за Близкия Изток и Северна Африка. Той изрази мнение, че частният сектор може много да подпомогне развитието на инфраструктурата на страната.