Нов смесен търг за вятър и слънце стартира в Германия

Нов смесен търг за вятър и слънце стартира в Германия

18.09.2018

Немската федерална агенция за електромрежите тази седмица обяви началото на пореден търг, в който ще се състезават проекти за вятърни и соларни електроцентрали.

Обявеният търг е за общо 200 мегавата мощности, като крайният срок за участие е 2-ри ноември. От агенцията, известна в Германия с името Bundesnetzagentur, са обявили таван на ценовите предложения от 0.0875 евро за киловатчас.

Първият смесен търг за вятърни и соларни мощности в страната тази година приключи през април, като печелившите проекти тогава бяха само за соларна енергия. Средната цена на предложенията тогава достигна 0.0723 за киловатчас за вятърни проекти и 0.0482 за киловатчас при соларните мощности.

Както и на предишния такъв търг, в новия ще могат да участват и проекти, планирани в райони, където се налага разширяване на мрежата заради големите обеми възобновяема енергия. Офертите при тези предложения ще включат, обаче, допълнителни тежести, отразяващи нуждата от инвестиции в мрежата, което от своя страна ще намали конкурентоспособността на съответните проекти.

Проектите за вятърна енергия трябва да бъдат одобрени съгласно федералния закон за защита на околната среда от вредни емисии (BImSchG) и да бъдат регистрирани до 11-ти октомври.