Слаб интерес към търг за вятърни мощности във Франция

Слаб интерес към търг за вятърни мощности във Франция

11.09.2018

Франция наскоро приключи втория си търг за вятърни мощности на сушата с квота от 500 мегавата, в който поради нисък интерес избраните проекти са с общ капацитет от едва 118 мегавата.

Мощностите са разпределени между пет проекта, като един от тях предвижда подмяна на оборудването на съществуваща електроцентрала, практика известна още като repowering, а друг ще добави нови мощности към работещо съоръжение.

Две от печелившите предложения са на канадската Boralex Inc, която ще строи ветропаркове от 35.35 мегавата в регион Оверн-Рона-Алпи и 14 мегавата в О дьо Франс, а белгийската Elicio ще инсталира 31.05 мегавата отново в О дьо Франс. Френската Engie SA е спечелила проект за вятърна електроцентрала от 13.8 мегавата в Гранд Ест. Renewable Energy Systems Ltd от Великобритания ще строи 24-мегаватов ветропарк в Окситания.

Средната цена на електричеството при предложенията в търга не е обявена. На търг през февруари средната цена на офертите беше 65.4 евро за мегаватчас.

Франция ще проведе общо шест вятърни търга за по 500 мегавата в продължение на три години. На първия такъв бяха избрани 22 проекта с общ капацитет от 500 мегавата.