Официално откриват най-големия офшорен ветропарк в света

Официално откриват най-големия офшорен ветропарк в света

06.09.2018

Офшорният ветропарк Walney Extension в Ирландско море, най-големият в света, официално ще заработи днес, обявяват от датската Ørsted A/S и партньорите й по проекта.

Церемония по откриването на електроцентралата, чиято мощност достига 659 мегавата, ще се проведе в Къмбрия. Според съобщението на Ørsted проектът е завършен навреме и в рамките на предвидения бюджет.

Walney Extension вече е най-голямата работеща вятърна електроцентрала в морето в света. На второ място по капацитет остава London Array със своите 630 мегавата.

Ветропаркът е 50% собственост на Ørsted, а останалите 50% са разпределени по равно между пенсионните фондове PKA и PFA. Съоръжението е захранвано от 40 турбини от по 8 мегавата на Vestas и 47 турбинини на Siemens Gamesa, всяка с капацитет от 7 мегавата. Очаква се тези 87 турбини да произвеждат достатъчно ток за близо 600,000 домакинства във Великобритания годишно.

Повече от 250 души ще са ангажирани с поддръжката и експлоатацията на ветропарка. Като допълнение към проекта е открит фонд от 15 милиона паунда, чрез който ще се отделят 600,000 паунда годишно за развитието на местни проекти и организации.