Заеми от 111 милиона долара обмисля ЕБРД за соларни проекти в Казахстан

Заеми от 111 милиона долара обмисля ЕБРД за соларни проекти в Казахстан

30.08.2018

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБРД) обмисля дали да предостави финансиране на два соларни проекта в Казахстан, всеки с капацитет от около 100 мегавата.

Единият проект предвижда изграждането на фотоволтаична електроцентрала в Жамбил. Компанията, която работи по проекта, M-KAT Green LLP, може да получи заем от до 50 милиона евро от ЕБРД. Френската Total Eren държи дял от 75% в M-KAT, а базирната в ЮАЕ Access Infra Central Asia участва с 25%. Двете компании имат и друг общ соларен проект в Казахстан с капацитет от 30 мегавата.

Другият соларен заем, който банката обмисля, е в размер до 52.7 милиона щатски долара за проект в Караганда на немската SOLARNET Investment GmbH.

Соларният парк на M-KAT ще бъде построен в южната част на страната, където има недостиг на електричество. Според банката това ще помогне на региона да намали зависимостта си от вноса на електричество, основно от ТЕЦ-ове на въглища, от други райони на Казахстан. Така ще бъдат избегнати и загуби при преноса.

“Очаква се проектът на M-KAT да има демонстрационен ефект и да спомогне за увеличаването на чуждите инвестиции във ВЕИ проекти в Казахстан. Този проект също ще демонстрира и приложимостта на модели за финансиране на проекти, които към момента се срещат рядко на местния пазар,” обясняват от ЕБРД.