ЕК одобри смесените търгове за вятър и слънце в Дания

ЕК одобри смесените търгове за вятър и слънце в Дания

21.08.2018

Дания е получила одобрение от Европейската Комисия (ЕК) да проведе през 2018 г. и 2019 г. два комбинирани търга за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) като част от план да се насърчи производството на зелен ток.

Одобрение са получили общо три инициативи, които ще подпомогнат усилията на Дания да увеличи производството на електроенергия от вятърни и соларни електроцентрали през двете години. Те ще допринесат още и за постигането на целта на страната да покрива 50% от енергийните си нужди с ВЕИ до 2030 г. и да стане независима от изкопаемите горива до 2050 г.

Инициативите предвиждат провеждането на два смесени търга за соларни, оншорни и офшорни вятърни мощности, съответно през 2018 г. и 2019 г. Заложеният бюджет за двата търга е 842 милиона датски крони, като проектите ще се състезават за договори за премия над пазарната цена на електроенергията.

Допълнително, по план на стойност 200 милиона крони, ще бъдат разработени демонстрационни проекти за вятърна енергия на сушата извън двата национални центъра за изпитване на големи вятърни турбини. Третата инициатива е с бюджет от 40 милиона крони и също цели реализацията на допълнителни вятърни проекти на сушата.

Всички разходи ще бъдат финансирани от държавния бюджет на Дания. И трите инициативи гарантират подкрепа за срок от 20 години.