Санкциите срещу Иран блокират соларни проекти за 2.6 ГВт - Ройтерс

Санкциите срещу Иран блокират соларни проекти за 2.6 ГВт - Ройтерс

15.08.2018

Английската компания Quercus Investment Partners стопира проект за изграждането на огромен соларен парк от 600 мегавата в Иран след като президентът на САЩ отново въведе санкции срещу страната, предава Ройтерс.

Mиналата седмица Доналд Тръмп обяви “най-строгите налагани до момента” санкции срещу Иран и предупреди, че който прави бизнес с Иран няма да прави бизнес със САЩ.

Диего Биаси, главен изпълнителен директор на Quercus, заявява пред Ройтерс, че компанията ще спре всички свои дейности в Иран, включително проекта за соларна електроцентрала. Quercus ще продължават да следят развитието на ситуацията.

Според агенцията, плановете на норвежката Saga Energy за 2 гигавата фотоволтаици в Иран също са засегнати от санкциите, защото те допълнително усложняват намирането на финансиране. Рюне Хааланд от Saga споделя пред Ройтерс, че е възможно забавяне на проектa.

Quercus и Saga Energy обявиха соларните си проекти в Иран миналата есен. Реализирането им се очакваше да помогне на страната да достигне 5 гигавата мощности от възобновяеми енергийни източници до 2022 г.