Голям завод за соларни панели ще строят в Украйна

Голям завод за соларни панели ще строят в Украйна

13.08.2018

В Украйна готвят за строеж завод за соларни панели с годишен производствен капацитет от 400 мегавата, обявяват от Държавната агенция по енергетика и енергийна ефективност на Украйна.

Съоръжението ще се намира във Виниция, като строежът ще протече на два етапа от по 200 мегавата. Очаква се изграждането на мощностите на приключи следващата година.

Изпълнител на проекта е украинската компания KNESS, която до момента има за гърба си 33 построени соларни електроцентрали в Украйна с общ капацитет от 225 мегавата.

Според официалното съобщение в рамките на една година заводът ще произвежда соларни панели на стойност 180 милиона щатски долара. В него се очаква да работят 400 души. От държавната агенция отбелязват, че производителите на зелен ток, които използват оборудване местно производство могат да взимат с до 10% по-високи субсидии.

Ръководителят на агенцията Сергий Сачук коментира, че проектът ще допринесе не само за производството на соларна енергия в страната, но ще подпомогне и икономиката на региона. Той допълва, че тази година е започнал работа нов завод за слънчеви панели в Енергодар, Запорожка област.