Немска компания ще строи 174-МВт соларен парк без субсидии в Испания

Немска компания ще строи 174-МВт соларен парк без субсидии в Испания

03.08.2018

Немската компания BayWa re renewable energy GmbH си е осигурила 100 милиона евро мостово финансиране за строежа на голям соларен парк в Испания, който няма да разчита на субсидии.

Проектът Дон Родриго, с капацитет от 174 мегавата, е финансиран от NORD/LB Norddeutsche Landesbank и е един от първите в такъв мащаб в Европа, който няма да получава държавна подкрепа.

По-рано тази година немската компания, част от групата BayWa AG, подписа 15-годишен договор за продажба на тока от електроцентралата на енергийната компания Statkraft от Норвегия. Фотоволтаиците ще бъдат инсталирани в общините Утрера и Алкала де Гуадайра близо до Севиля, като панелите ще са произведени от Astronergy и GCL, а инверторите ще са на Huawei. Очаква се произведеното електричество да е 300 гигаватчаса годишно.

"Да имаме NORD/LB като основен кредитор, който осигури финансиране и за този проект, ни прави още по-уверени по пътя към бъдеще без субсидиране на проектите за възобновяема енергия в Европа,” казва Бенедикт Ортман, директор на BayWa re Solar Projects GmbH.