Търг за 200 МВт фотоволтаици обявен в Бангладеш

Търг за 200 МВт фотоволтаици обявен в Бангладеш

19.07.2018

Тази седмица в Бангладеш е обявен търг за изграждането на 200 мегавата соларни мощности в страната.

Търгът е организиран от Съвета за развитие на енергията в Бангладеш (BPDB). Според официални документи мощностите ще бъдат разпределени между четири отделни проекта, всеки от които с капацитет от 50 мегавата. Те ще бъдат реализирани по т.нар. модел изграждане-собственост-експлоатация (BOO).

Крайният срок за участие в търга е 28-ми август. Печелившите кандидати ще подпишат 20-годишни договори за покупка на електроенергията с BPDB.

Правителството на Бангладеш си е поставило за цел страната да произвежда 10% от електроенергията си от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и да има инсталирани ВЕИ мощности от 3,168 мегавата до 2021 г. В момента страната произвежда ток основно от природен газ.

Съвсем наскоро Азиатската банка за развитие (ADB) обяви, че ще предостави на Бангладеш 45.4 милиона щатски долара, с които ще бъдат инсталирани системи за напояване, захранвани от слънчеви панели вместо от мрежата. Страната ще получи още и 55 милиона долара от Световната банка, за да увеличи използването на възобновяема енергия в селските райони.