В САЩ през май влизат в експлоатация основно централи на газ

В САЩ през май влизат в експлоатация основно централи на газ

10.07.2018

През месец май в САЩ са заработили 312 мегавата големи соларни мощности и една 50-мегаватова електроцентрала на биомаса, както и нови газови електроцентрали с капацитет от общо 2,087 мегавата, показва официална статистика.

Така централите на газ достигат дял от 85% от всички нови електропроизводствени мощности през месеца. Този дял е бил 62% за първите пет месеца на годината и така природният газ е на първо място засега при новите мощности в САЩ.

Най-новата заработила електроцентралата на биомаса се намира в Хонолулу, Хаваи, а соларната електроцентрала с най-голям капацитет от тези заработили през май е 180-мегаватово съоръжение на Vista Energy в щата Тексас. За периода януари-май новите фотоволтаици са общо 1,921 мегавата.

Според официалните данни големи ветропаркове не са въведени в експлоатация през май, докато за първите пет месеца от годината са заработили вятърни централи с общ капацитет от 1,956 мегавата. Всички вятърни мощности в страната достигат в момента капацитет от 90,950 мегавата, който се очаква да се удвои до средата на 2021 г.