Литовска компания продава зелени облигации за ВЕИ проекти

Литовска компания продава зелени облигации за ВЕИ проекти

06.07.2018

Литовската държавна компания Lietuvos Energija е издала зелени облигации на стойност 300 милиона евро, с които ще финансира проекти за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и подобряване на енергийната мрежа.

Компанията, която е едно от най-големите електроразпределителни дружества в Балтийските държави, е собственик на водноелектрически централи (ВЕЦ), помпено-акумулиращи водноелектрически централи (ПАВЕЦ), ветропаркове и съоръжения на природен газ. Тя притежава и няколко електроразпределителни мрежи в страната. По-рано тази година компанията започна строеж на централа за комбинирано производство на ток и топлинна енергия във Вилнюс.

Lietuvos Energija обяви, че събраните средствата ще й помогнат да реализира нови проекти за ветропаркове, когенерация и ток биомаса. Част от финансирането ще бъде разпределено за подобряване ефективността на електроразпределителната мрежа.

Общо 115 инвеститора от Франция, Германия, Великобритания, Италия и Литва са купили зелените облигации, като при сделката е имало интерес за четири пъти повече от предложеното.

Ценните книжа имат доходност от 2.066% и срок от 10 години. Те ще бъдат листирани на фондовите борси в Люксембург и Вилнюс.