Германия поставя шестмесечен рекорд във ВЕИ производството

Германия поставя шестмесечен рекорд във ВЕИ производството

03.07.2018

През първата половина на 2018 г. токът от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в Германия е представлявал 41.5% от общото производство на електроенергия за страната, сочи статистика на изследователския институт Fraunhofer ISE.

Поризводството на ВЕИ централите е достигнало рекордно високото ниво от 113 тераватчаса, или с 8.6% повече от същия период на 2017 г. За пръв път вятърните и соларните паркове заедно са произвели повече ток от електроцентралите на лигнитни въглища.

Централите на кафяви въглища остават на първо място по произведено електричество, а след тях се нареждат ветропарковете с 55.2 тераватчаса, от които 9.1 тераватчаса са от офшорни съоръжения и 46.1 тераватчаса от вятърни мощности на сушата.

Токът от фотоволтаици е бил 22.3 тераватчаса, отбелязвайки ръст от 12.2% на годишна база.

Общото производство на всички соларни и вятърни електроцентрали в Германия се е повишило от 67.8 тераватчаса на 77.5 тераватчаса, според статистиката.

Въпреки известен спад в производството през шестмесечието, електроцентралите на биомаса се нареждат на второ място във ВЕИ класацията, след вятърните, с 23 тераватчаса.

Подаденото електричество в мрежата от водноелектрически централи (ВЕЦ) през януари-юни е било 12.5 тераватчаса, или с 0.6 тераватчаса по-малко от същия период на 2017 г.