Първа виртуална соларна електроцентрала ще заработи в Лондон

Първа виртуална соларна електроцентрала ще заработи в Лондон

27.06.2018

В Лондон ще бъде пусната първата по рода си виртуална електроцентрала, захранвана от домашни соларни инсталации, съобщава операторът на електроразпределителна мрежа UK Power Networks.

В лондонския район Барнет ще бъдат около 40 жилища ще бъдат снабдени с батерийни системи. Те ще се управляват дистанционно и ще съхраняват произведения на място соларен ток през деня с готовност акумулираното електричество да помогне за посрещане на повишеното търсене на електроенергия през делничните вечери. Батерийните системи от Powervault ще бъдат настроени, така че да подават ток по едно и също време с цел да се намали товара на мрежата. За този ток домакинствата ще получават заплащане.

Според съобщението на UK Power Networks за пръв път собствениците на домашни соларни инсталации и батерийни системи в Лондон ще получават заплащане, когато подпомагат дейността на електроразпределителната мрежа.

През февруари е направен тест с 45 батерии Powervault в различни домакинства, които са били управлявани дистанционно, за да се намали консумацията на ток във вечерните пикови часове. По време на пробния период вечерното потребление е спаднало средно с 60%, съобщават от UK Power Networks, които снабдяват с ток повече от осем милиона домове и предприятия в Лондон, Югоизточна и Източна Англия.

Според Джо Уорън, управляващ директор на Powervault, такъв вид платено подпомагане на местните мрежи е признак за значимостта на батерийните съоръжения за енергийната система.