Армения възлага строежа на соларен парк от 55 МВт

Армения възлага строежа на соларен парк от 55 МВт

15.05.2018

Правителството на Армения е изготвило възлагателно писмо за испанската компания Fotowatio Renewable Venture (FRV) и дъщерното й дружество FSL Solar, които ще поемат строежа на соларен парк от 55 мегавата.

Писмото касае бъдещата соларна електроцентрала Masrik-1, обявяват от Световната банка, която подпомага проекта. Испанската компания спечели търг за строежа на електроцентралата с предложение от 0.0419 щатски долара за киловатчас. От FRV дошла най-ниската от общо пет оферти на търга.

Соларният парк ще бъде построен в провинция Гехаркуник и ще е първата голяма соларна електроцентрала в Армения. Строежът й ще започне тази година и ще приключи до 2020 г.

Очаква се съоръжението да спести на атмосферата около един милион тона емисии на въглероден диоксид за 20 години. Проектът е част от инвестиционен план на правителството, който предвижда инсталирането на до 110 мегавата соларни мощности на шест места в Армения. Страната вече е определила другите пет проекта, с общ капацитет от 55 мегавата, и в близко бъдеще ще проведе търгове за възлагане на строителните дейности, казват от Банката.