Вятърен търг за 670 МВт стартира в Германия

Вятърен търг за 670 МВт стартира в Германия

07.03.2018

Немската федерална агенция за електромрежите (Bundesnetzagentur) тази седмица обяви началото на втория за тази година търг за вятърни проекти на сушата.

Търгът е за 670.16 мегавата вятърни мощности, като максималният ценови праг, който е поставен от агенцията, е 0.063 евро за киловатчас. На първия такъв търг през 2018 г. бяха раздадени договори на проекти с общ капацитет от 709 мегавата. Средната цена на предложенията тогава достигна 0.046 евро за киловатчас, при праг от 0.0884 евро за киловатчас.

Крайният срок за подаване на предложенията е 2-ри май. Всеки от кандидатстващите проекти трябва да има разрешително съгласно Закона за контрол на замърсяването и да бъде регистриран.

Първоначално заложения капацитет за този търг бе 700 мегавата, но целта е коригирана, тъй като около 89.5 мегавата демонстрационни вятърни турбини са били въведени в експлоатация миналата година. Законът за възобновяемите енергийни източници (EEG) в Германия налага техния капацитет да бъде приспаднат от трите планирани търга за тази година -- през май, август и октомври, в резултат на което при всеки един от тези търгове търсения капацитет ще бъде с 29.8 мегавата по-малко.