Соларните инсталации за 2018 ще подминат 108 ГВт

Соларните инсталации за 2018 ще подминат 108 ГВт

18.12.2017

Несигурността на соларния пазар в САЩ няма да попречи на поредния скок в инсталациите на фотоволтаици. През 2018 г. те ще надвишат 108 гигавата, предвиждат анализаторите от IHS Markit.

Основен фактор за очаквания ръст е голямото търсене в Китай, което е резултат на силна политическа подкрепа, успешен преход към по-разнообразен пазар и развитие на пазара за малките соларни инсталации. Страната също така е станала по-атрактивна дестинация за местните соларни производители, защото цените на оборудването се качват. Това обаче ще бъде в ущърб на други държави, тъй като предлагането на фотоволтаични модули извън Китай ще бъде ограничено, казват от IHS.

“Очакваното търсене от над 108 гигавата е много близо до възможния максимум на предлагане, предвид световните производствени мощности за полисилиций,” според анализатор на IHS. Edurne Zoco допълва, че предлагането поне през първата половина на 2018 г. ще бъде ограничено, а цените по веригата ще са стабилни, до високи.

Въз основа на общата тенденция и по-високи от очакваните цени на фотоволтаици, анализаторът очаква забавяне или спиране на соларни проекти в някои райони на света.