Франция стартира смесен търг за 200 МВт от вятър и слънце

Франция стартира смесен търг за 200 МВт от вятър и слънце

13.12.2017

Правителството на Франция тази седмица обяви план за повече соларни търгове на година и сложи началото на смесен търг за 200 мегавата оншорни вятърни или соларни проекти.

Новият търг е “експериментален” и има за цел да оцени конкурентоспособността на всяка от двете технологии и да идентифицира преимуществата и недостатъците на технологично-неутралните търгове. В него ще могат да участват проекти с капацитети от 5 мегавата до 18 мегавата, като основен критерий за оценка ще бъде конкурентоспособността на предложенията, обяви енергийният министър Никола Юло.

Оферти ще бъдат приемани до 3-ти септември 2018 г. Печелившите проекти ще получат финансиране, което ще е по-високо при проектите с гражданско участие.

Междувременно, Юло качи целите за соларни търгове в страната с 1 гигават на 2.45 гигавата годишно, за да се насърчи инсталирането на соларни мощности и делът на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) да достигне 32% до 2030.

Годишните цели ще се качват постепенно още от месеците март и юни 2018 г., за когато вече са планирани търгове за соларна енергия.