Канадската ТрансАлта планира ПАВЕЦ с капацитет от 900 МВт

Канадската ТрансАлта планира ПАВЕЦ с капацитет от 900 МВт

08.12.2017

Канадската компания ТрансАлта (TransAlta Corp) разработва проект за построяването на помпено-акумулираща водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) с мощност, достигаща 900 мегавата.

Компания обясни, че се подготвя за ръст в употребата на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в провинцията Албърта за сметка на традиционните централи на фосилни горива. ТрансАлта очаква ВЕИ да се превърнат в основен източник на нужната енергия, а електроцентралите, отделящи парникови газове, да бъдат използвани основно за резерва.

Проектът за ПАВЕЦ, Brazeau Pumped Storage, може да бъде завършен най-рано през 2025 ако компанията успее да сключи дългосрочен договор за енергия. Този проект е част от стратегията на ТрансАлта за преход към газ и ВЕИ, основна част от която е преминаването от въглища на газ в няколко големи централи.

Провинцията Албърта цели да достигне 30%-ов дял на ВЕИ до 2030, за което ще бъдат построени около 5 гигавата мощности. ПАВЕЦът ще може да акумулира ток от вятърни и соларни централи и да го изпраща към мреждата, когато потреблението е високо.